AccueilPortaliFAQRechercherS'enregistrerMembresGroupesConnexion

Partagez | 
 

 Millosh Kopiliqi shqiptar,sipas serbeve

Aller en bas 
AuteurMessage
Perparimi
Admin


Numri i postimeve : 15020
Registration date : 30/04/2006

MessageSujet: Millosh Kopiliqi shqiptar,sipas serbeve   Jeu 28 Juil - 10:35


Miloš Obilić, albanski vitez ?!?

misha | 03 Jul, 2009 02:23


Miloš Obilić, albanski vitez ?!?

(Miloš Obilić vs. Millosh Kopilliq)

obilic.jpg, 27 KB

28.juna je obeležena 620. godišnjica Kosovske bitke! Vidovdan je jedan od najvećih srpskih praznika. Značaj Vidovdana za srpski narod proističe iz istorijskih događaja koji su vezani za taj datum. Od svih je najznačajniji Kosovski boj, pogibija kneza Lazara i tzv. propast Srpskog carstva 1389. godine!

Tako su nas učili u školi, sada- da li je to istina???

Ono što me je šokiralo i navelo na ovo razmišljanje (i pisanje ovog posta) je nešto na šta sam slučajno naleteo na netu. Njujorška izdavačka kuća "Palgrave Macmillan" će uskoro izdati knjigu: "Bitka za Kosovo, 1389: Albanski ep", italijanske autorke Ane Di Lelio!!!

Ej, Albanski ep ?!?

Danas je Kosovo, za neke nezavisna Republika, za druge je Autonomna Pokrajina u sastavu Republike Srbije pod upravom UN... I stvarno nemam više nerava, želje i volje da govorim o tom famoznom STATUSU Kosova!

Ali ovo je, ni manje ni više nego krađa (ili kako to lepše zvuči- prisvajanje) srpske istorije (kao tzv.kosovske)!!!

Prisvajanje srpske istorije predstavlja završnu fazu okupacije Kosova i Metohije - upozorava istoričar Radoš Ljušić!

Knjiga prikazuje drugačiju (za mene skroz nepoznatu) verziju događaja na Kosovu. Poznato je kako Srbi slave Miloša Obilića koji je izveo herojski čin i ubio turskog sultana Murata I (način ubistva se razlikuje u srpskoj i turskoj istoriji, ali to je sad manje bitno). Di Lelio u svojoj knjizi nudi NOVU verziju po kojoj je Murata ubio Miloš Kopilik (Millosh Kopilliq), albanski vitez!!!SurprisedItalijanka kaže da ovu "drugu" (alternativnu) verziju, za koju se vrlo malo zna(!), našla u narodnom predanju Albanaca na Kosovu i muslimana u Sandžaku! U knjizi se nalazi osam "lepih" pesama, uvod i komentari!

U jednoj od pesama, veliki albanski heroj Miloš Kopilik ubija Murata i uspeva da pobegne od razjarenih Turaka. Sklonište mu pruža njegov prijatelj, koji će ga kasnije u strahu izdati. Turci u prijateljevim brkovima pronalaze ključeve, a potom i begunca. Pošto Milošu odseku glavu, on je stavlja ispod miške i trijumfalno - iako već mrtav - korača prema svojoj vojsci. Car Lazar se ne pominje ni u jednom epu. Razmišljam- Lazar je onda valjda Srbin? U suprotnom bi i Kruševac bio u Albaniji?!WinkDi Lelio je pokušala da pronikne u srce mita o Kosovu, pitajući se zašto je Albancima toliko važno da je Miloš Obilić bio, u stvari, njihov heroj Kopilik (Kopilliq)?! A onda je, veli, shvatila:

"Albanci veruju da su na Balkanu bili davno pre Turaka. Da je u njihovoj "krvi" da se uvek bore protiv "osvajača". I da su, na kraju krajeva, baš oni - a ne Srbi, kao što nam govori istorija - bili na braniku hrišćanstva u srednjem veku!"Sealed

Ana Di Lelio je ubeđena da je svetu poznat srpski mit! Dodaje- "Evo im i druga verzija, pa neka sami odluče!!!"Cry"I onda je mrmot zavio čokoladu u foliju!", to je izostavila, a mislim da je ključno za ovo njeno "istraživanje"!Laughing

1389.jpg, 80 KB

Na grbu Visoke Medicinske škole je upravo Kosovka devojka (simbol humanosti)!

Ko zna, možda će me jednog dana neko obavestiti da sam išao u UÇK-ovu školu za pružanje nege???Tongue out


U ovoj istorijskoj studiji navodi se da je Miloševići predvodio albanski narod u oslobodilačkoj borbi na teritoriji današnje Hrvatske i Bosne. Prema ovom tekstu, Miloševići je skrenuo pažnju na sebe još 1987. godine kada je u Kosovu Polju okupljenim Albancima koje je do tada šikaniralo većinsko srpsko stanovništvo poručio da niko ne sme da ih bije.

Albanski istoričar Ramiz Halići izjavio je da će sporna studija biti povučena iz biblioteka i da na nekim njenim detaljima treba još malo da se poradi.

- Posao istoričara na Kosovu nije lak i normalno je da se dešavaju ovakvi propusti. Nakon što smo proteklih meseci prisvojili Stefana Nemanju i Miloša Obilića, kao brojne kulturno-istorijske spomenike, došli smo na ideju da obradimo i nešto noviju istoriju – kaže Halići koji napominje da je, zbog obimnog posla, pisanje novije istoriji prepušteno nešto manje iskusnim kolegama.

- Slažem se da studija „Albanci, niko ne sme da vas bije“, ima određene propuste, koje ćemo ubrzo ispraviti. Ne postoji osoba kojoj nije zapalo za oko da je pomalo nelogično da je Miloševići svoj čuveni govor održao na Kosovu Polju, gde nije bilo puno Albanaca, i da je opšte poznato da je on tu rečenicu izgovorio u Gnjilanu – dodaje ovaj istoričar.

Zvanični Beograd osudio je pokušaj istoričara sa Kosova da prisvoje srpsku istoriju, i najavio kontraofanzivu po kojoj će Đurađ Kastriot Skenderbeg biti predstavljen kao vojvoda Đorđe Kastrović Skenderbegović, koji je komandovao levim krilom srpske vojske u boju na Kosovu.

Marko Dražić


demokrat

Gluposti! Kodra, jako sam umoran, a odgovore na ostale postove dobices sutra....ovde sam morao da odgovorim bas zato sto sam na ove odgovore cekao dosta dugo.
1. Albanci nisu starosedeoci Balkana
2. Dimitrije Progonov je knez Albanije koji je istupao kao samostalni knez grada Kroje. Inace, bio je i zet Stefana Nemanje i imao je dobre odnose sa srpskom drzavom.
3. Djordje je srpsko ime!
4. Los izgovor...
Srbi nisu preuzeli rusku azbuku(jesu delimicno tek negde u XVIII i XIX veku kada su na prostore Austro-Ugarske,gde su ziveli izbegli Srbi, dolazili ruski ucitelji u cilju da prosvete srpski narod, a najpoznatiji su bili Emanuel Kozacinski i Maksim Suvorov).

koment

kodra | 12/07/2010, 01:03


tu sam te cekao greshio si indirektno priznao istinu.rusi naucilli vas na srbski illi na ruski alfabet to se zna i dan danas ako vi ostavite ciriliku rusi ce vas naterati kako tata kazhe.i za ovo pitaj nekoga shto ga cenish da je pametnij od nas dajem ti to pravo.


Re: Miloš Obilić, albanski vitez ?!?

Demokrata 1993 | 12/07/2010, 02:42


"(...)kako tata kazhe." Ma da vam nije tih SAD-a, gde bi ste bili?! Nigde! U tami, u mraku, bili bi ste manji od makovog zrna! A sada se mi to krijemo pod suknju "majke nam Rusije"?! A gde ste vi?! Vi ste se sakrili pog okrilje americkog terorizma, pod okrilje drzave i politicara koji dozvoljavaju trgovinu heroina i ostalih droga iz Avganistana, pod okrilje zemalja koje dopustaju da na Kosovu i Metohiji cveta kriminal, trgovina ljudima, oruzijem...i kakva je to Evropa, o kakvim oni to zakonima govore?! Ma mi smo krivi sto se efikasno ne organizujemo i sa timom pravnika i politicara pokrenemo tu stvar u Briselu, Njujorku...Re: Miloš Obilić, albanski vitez ?!?

Demokrata 1993 | 13/07/2010, 10:17


Kodra, a sto se tice naseg pisma ono je staro oko 1200godina. Evo kratke price iz stranica istorije, da te obrazujem malo:
Prvo, jedna kratka prica o pokrstavanju Slovena na Balkanu, kao uvertira za dalje izlaganje.
Vizantijski pisci ostavili su nam vesti o prvoj fazi pokrstavanja Srba i Hrvata u doba vladavine cara Iraklija, sredinom VII veka. O ovom procesu svedoci i naziv Paganija za Neretljansku oblast (oblast izmedju reka Neretve i Cetine), cije se stanovnistvo dugo opiralo previdjenju u hriscanstvo. Najjaci talas hristijanizacije Srbi i Hrvati su doziveli u IX veku. Primorski gradovi Vizantijskog carstva , koji su se odrzali pod naletom juznoslovenskih plemena, postali su vazni KULTURNI i VERSKI centri. Iz tih gradova, pored obavljanja trgovine, sireno je i propovedano hriscanstvo medju Slovenima u njihovom neposrednom zaledju. Obim, uspesnost i brzina hristijanizacije mogu se pratiti uvidom u imena slovenskih vladara u ranom srednjem veku. Veca ucestalost hriscanskih, biblijskih imena medju clanovima vladarskih rodova, i pored zadrzavanja slovenskih, siguran je dokaz prihvatanja nove vere. Takav je slucaj i sa srpskim knezevima iz druge polovine IX i pocetka X veka kada se, pored slovenskih, javljaju i imena: Petar, Pavle, Zaharija i kasnije Stefan.
Slovenske drzave bile su stalno izlozene franackom politickom i verskom uticaju. U vreme uspona Velikomoravske knezevine, knez Rastislav pozvao je iz udaljene Vizantije hriscanske misionare koji znaju slovenski jezik, ne bi li se odupro latinskom bogosluzenju franacke crkve. Ovakvom politikom nastojao je da njegovi podanici budu pokrsteni na svom jeziku, a politicki pritisak suseda suzbijen. Vizantijski car je izasao u susret ovoj zelji , jer je tako sirio vizantijski verski i kulturni uticaj. Kao misionare odredio je Solunjane, bracu Konstantina (Cirila) i Metodija, koji su znali slovenski jezik i na njega preveli osnovne bogosluzbene knjige. Oni su 863.godine krenuli na ovaj daleki put.
Misija propovedanja hriscanstva na slovenskom jeziku u Moravskoj bila je nezamisliva bez odgovarjuceg pisma na kome bi bile zabelezene bogosluzbene knjige i Sveto pismo. S toga, Konstantin je stvorio pismo koje je odgovaralo fonetskim osobenostima slovenskog jezika. To prvo slovensko pismo bilo je glagoljica. Rezultati prosvetiteljske delatnosti solunske brace u Velikomoravskoj knezevini bili su takvi da se hriscanstvo sirilo velikom brzinom, a po citavoj zemlji su podizane crkve i manastiri. Uticaj latinskih crkvenih centara je sve vise slabio, a time i Franackog carstva, koje je zatrazilo od pape da intervenise u njihovu korist. Papa je, medjutim, bio zadivljen delatnoscu Konstantina i Metodija na pokrstavanju Slovena, pa im je dozvolio dalji rad u Velikomoravskoj. Smrt Konstantinova 869.godine u Rimu okoncala je njihovu misiju. Metodije je do svoje smrti nastavio da deluje u Panoniji, koja je ulazila u okvir njegove episkopije. Usled politickih prevrata u Moravskoj, ubrzo su ponisteni mnogi rezultati rada Konstantina i Metodija. Ipak, iza njih je ostao veliki broj pokrstenih Slovena, glagoljica kao pismo i dragoceni ucenici koji ce nastaviti njihov rad, a najpoznatiji su Kliment i Naum.
Proterani iz Moravske knezevine, ucenici solunske brace, Kliment i Naum, dosli su na Balkansko poluostrvo. Svoju misionarsku delatnost oni su nastavili na teritorijama Bugarske i Makedonije. Dotadasnje propovedanje hriscanstva na grckom jeziku nije donelo ocekivane rezultate. Dolazak misionara s iskustvom propovedanja na slovenskom jeziku znatno je ubrzo i prosirio pokrstavanje Slovena. Kliment iza sebe ostavlj 3.500 ucenika koji su bili spremni da dalj propovedaju i pokrstavaju.
Jedno pitanje samo,Kodra:
Gde ja ovde pominjem Rusiju?!


komentar

kodra | 13/07/2010, 22:15


istina je da nije USA mi bismo billi svuda po svetu a najmanje u Kosovu hvalla Allaha (bogu)shto je nas video Amerika .Vi ste josh pod suknjom alli sa USA nema shalle nemojte.ako ste vi pisalli tu historiju nije pisano istina zato shto tad niste znalli ni pisati,to je nacionalno izmishlenje.jer stalno izbegavate iskrenost uvek i svakom smislu.u Stockholm se nadje knjige u muzeju ko smo mi i ko ste vi a to su pisali svetski naucnici i historicari.

http://misha.blog.rs/blog/misha/generalna/2009/07/03/milos-obilic-albanski-vitez
Revenir en haut Aller en bas
Voir le profil de l'utilisateur http://diskutime-shqiptare.fr-bb.com
 
Millosh Kopiliqi shqiptar,sipas serbeve
Revenir en haut 
Page 1 sur 1

Permission de ce forum:Vous ne pouvez pas répondre aux sujets dans ce forum
 :: politika-
Sauter vers: